Αμυγδαλιά
Η αμυγδαλιά είναι γένος φυτών της οικογένειας των Ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος Προύμνη. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ως 12 μέτρα και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή, οδοντωτά. Η αμυγδαλιά θεωρείται από τα ανθεκτικότερα στην ξηρασία καρποφόρα δένδρα. Οι ευνοϊκοί τύποι εδαφών είναι ανάλογοι με το είδος τού υποκειμένου επάνω στο οποίο εμβολιάζεται η αμυγδαλιά. Γενικά όμως η αμυγδαλιά κάνει σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών , ακόμη και σε πετρώδη και με μεγάλη κλίση εδάφη. Οι ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι οι μεσογειακές με τις ακόλουθες ιδιομορφίες: βραχύχρονο φθινόπωρο, βροχερό και ψυχρό χειμώνα χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες, απότομη ανύψωση της θερμοκρασίας την άνοιξη, χωρίς παγετούς από την στιγμή που θα φουσκώσουν τα μάτια, θερμό καλοκαίρι χωρίς βροχές και φθινόπωρο χωρίς βροχές επίσης. Στα Φυτά Παλλάντιο καλλιεργούνται οι ποικιλίες:
Ρέτσους (αφράτος καρπός, όψιμης άνθισης, ωρίμανσης 10-20 Αυγούστου)
Τέξας (ημιαφράτος καρπός, όψιμης άνθισης, ωρίμανσης 10-20 Αυγούστου)
Τροϊτο (σκληρό κέλυφος καρπού, ωρίμανσης 10-20 Αυγούστου)
Φεραντουέλλα (ημιαφράτος καρπός, ωρίμανσης 10-20 Αυγούστου-επικονιαστής για Φυρανιά, Τέξας)
Φυρανιά (ημιαφράτος καρπός, ωρίμανση 10-20 Αυγούστου).